SMS maksiat kepada Jawi


 

Che Mat Che Ali (kanan) mendail nombor 15888 pada replika telefon bimbit selepas melancarkan Gerbang SMS kerajaan Malaysia oleh Jabatan Agama Islam Wilayah di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

 

Mulai sekarang umat Islam yang menjadi warga Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur mesti menyimpan nombor 15888 atas nama Jawi di telefon bimbit masing-masing. Jika tidak pun sematkan dalam ingatan.

Ini kerana pada suatu hari nanti, nombor tersebut boleh digunakan untuk membuat aduan kepada Jabatan Agama Islam Wilayah (Jawi) melalui Khidmat Pesanan Ringkas (SMS).

Benar, mudah bagi anda mengirimkan pesanan aduan anda itu kepada nombor 15888. Aduan tersebut akan terus diterima terutama oleh pihak Penguatkuasa Jawi untuk tindakan seterusnya!

Hasil kemajuan teknologi telah melahirkan perkhidmatan yang dikenali Gerbang SMS Kerajaan Malaysia 15888 Jawi ini.

Tetapi apa yang penting perkhidmatan seperti ini merupakan faedah yang boleh dimanfaatkan kepada umat Islam untuk memberikan kemaslahatan seluruh ummah!

Tidakkah tindakan anda melaporkan kejadian maksiat khalwat bukan sahaja kerana tidak mahu bersekongkol dengan maksiat itu, tetapi juga untuk menjaga imej Islam itu sendiri!

Kita tidak mahu dek kerana perbuatan yang tidak senonoh itu yang boleh menyumbang kepada jenayah zina menjadi cemuhan oleh mereka yang bukan Islam!

Pengenalan kepada perkhidmatan SMS ini dilancarkan oleh Pengarah Jawi, Datuk Che Mat Che Ali di Pusat Islam, Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Penyediaan perkhidmatan ini adalah hasil kerjasama Jawi dengan Bahagian E-KL, Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU) dengan DAPAT Vista (M) Sdn. Bhd. Hadir sama ialah Naib Presiden Eksekutif DAPAT Vista, Azli Paat.

Menurut Che Mat, setakat ini Jawi adalah satu-satunya Jabatan Agama Islam yang memperkenalkan sistem perkhidmatan SMS ini.

“SMS ini bukan sahaja untuk membuat aduan tetapi termasuk juga mendapatkan borang-borang nikah kahwin yang boleh dihantar ke alamat e-mel masing-masing selepas permintaan dibuat melalui sms 15888 ini,” katanya.

Jangan salah guna!

Namun beliau mengingatkan umat Islam supaya tidak menyalahgunakan perkhidmatan ini kerana perbuatan sedemikian boleh mengundang salah faham dan fitnah.

Katanya, aduan yang diterima melalui SMS ini adalah lengkap kerana nombor telefon pengadu ada tertera dan akan disimpan sebagai rujukan fail.

“Sesiapa yang didapati cuba menyalahgunakan perkhidmatan ini, tindakan terhadap si pengirim boleh diambil,” tegas Che Mat.

Che Mat berharap perkhidmatan ini benar-benar dapat membantu Jawi membanteras lebih banyak jenayah syarie yang dilakukan oleh umat Islam di Wilayah Persekutuan.

“Pengadu tidak perlu bimbang jika ragu-ragu hendak membuat aduan. Andai terserempak tanpa membuang masa, terus SMS kepada pihak Jawi tanpa disedari oleh suspek.

“Cara ini mungkin lebih selamat lebih-lebih lagi melibatkan jenayah yang dilakukan oleh jumlah pelaku yang ramai dan di kawasan yang kurang jaminan aspek keselamatan,” katanya.

Advertisements
This entry was posted in Teknologi. Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s