Berbuka Puasa Di Hotel Bercanggah Dengan Syarak?


Oleh Khairul Anuar Md Noh

KUALA LUMPUR, 13 Sept (Bernama) — Amalan berbuka puasa di hotel dan restoran mewah yang merupakan satu gaya baru bagi warga kota merupakan satu pembaziran yang bercanggah dengan syarak, kata beberapa ahli agama.

Bagi Mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin, jika seseorang itu berbuka puasa di hotel dengan tujuan untuk kemegahan dan menunjuk-nunjuk, ia diharamkan.

“Hukum itu juga termasuk pihak yang membuat jamuan berbuka puasa dengan tujuan untuk membangga diri,” katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Bagaimanapun bagi mereka yang berbuka di hotel untuk menjamu keluarga dan merasai makanan enak, ia diizinkan asalkan tidak melampaui batas, katanya.

Sementara tokoh agama Datuk Abu Hassan Din al-Hafiz berkata amalan itu amat tidak digalakkan kerana bulan Ramadan bukan pesta makanan yang membazir tetapi ia bulan berjimat cermat.

Abu Hassan berkata amalan itu jelas bercanggah dengan hadis Nabi Muhammad S.A.W yang bermaksud “apabila salah seorang daripada kamu hendak berbuka puasa, hendaklah ia berbuka puasa dengan beberapa biji buah tamar. Jika kamu tidak mendapati buah tamar, maka hendaklah berbuka dengan air.”

Hadis itu menunjukkan gaya berbuka puasa di hotel pada zaman kini tidak selaras dengan tuntutan Islam, malah boleh menimbulkan perasaan riak di kalangan mereka, katanya.

Katanya, selain harga berbuka puasa di hotel yang tinggi, pengambilan makanan yang berlebihan boleh menyebabkan seseorang itu letih untuk beribadat.

“Bagi golongan berkemampuan yang selalu berbuka di hotel dan restoran mewah, ia bercanggah dengan syarak kerana tuntutan puasa ialah untuk menimbulkan keinsafan dan merasai nikmat kesusahan,” katanya.

Abu Hassan berkata adalah baik jika pembaziran kos berbuka puasa di hotel yang tinggi itu dijimatkan dengan membeli makanan atau memasak sendiri, dan wang yang dijimat itu boleh disalurkan membantu orang susah berbuka puasa.

Mufti Perak Datuk Seri Dr Harussani Zakaria pula berpendapat berbuka puasa di mana-mana tempat dibenarkan asalkan halal.

Walaupun begitu beliau menasihatkan dalam berbuka puasa empat perkara tidak patut berlaku iaitu membazir, meninggalkan solat Maghrib ketika berbuka puasa, pencampuran bukan muhrim dalam satu meja dan tidak menutup aurat.

“Pembaziran adalah maksiat, ia boleh berlaku sama ada berbuka di hotel ataupun di rumah,” katanya.

Advertisements
This entry was posted in Dakwah. Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s